artaction logo

Rehab - Pilates - Training

rehab

Η ARTaction σχεδίασε το R.P.T (Rehab Pilates Training) έναν νέο κύκλο σεμιναρίων με σκοπό την εφαρμογή της μεθόδου Pilates (mat και equipments, reformer, Cadillac, wunda chair, spine corrector κλπ) σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα σε μέση, αυχένα, σπονδυλική στήλη, γόνατα, πέλματα. Ο νέος αυτός κύκλος εκπαίδευσης είναι δομημένος σε 4 ενότητες.

Εισηγήτρια: Θεώνη Πολίτη 16 ετη εμπειρίας Refined Pilates instructor Certified Pilates trainer, Clinical Pilates trainer.
Assistant: Ευθύμιος Δελάκος αποφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Certified Pilates instructor.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον χώρο του ART action pilates for all
στην οδό Μάντικα Χρήστου στην Ραφήνα,
Σάββατο και Κυριακή
από τις 9:00πμ έως τις 18:00μμ.

Οι ενότητες που τα απαρτίζουν είναι:

1. Μυοσκελετικά προβλήματα στην Οσφύ

myosfialgiaΗ οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης  μέση είναι η πιο ευπαθής περιοχή του σκελετού του ανθρώπου και αυτή που εμφανίζει τις περισσότερες ενοχλήσεις, πόνους και σταδιακά χρόνιες παραμορφώσεις και κακώσεις. Τα πιο συχνά και γνωστά συμπτώματα αυτών των καταστάσεων είναι η οσφυαλγία (πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και η ισχιαλγία (πόνος κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού  νεύρου. Υπολογίζεται ότι το 85% του πληθυσμού έχει εμπειρία οσφυαλγίας στη διάρκεια της ζωής του και σε οποιαδήποτε στιγμή το 15% έως 52% αυτού θα εμφανίσει επεισόδιο οσφυαλγίας με σημαντικές λειτουργικές επιπτώσεις.

Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η αυξημένη οσφυική λόρδωση, η αδυναμία των κοιλιακών μυών και των μυών της ράχης, η παχυσαρκία, η πολύωρη καθιστική θέση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Ο ρόλος του pilates είναι σε πρώτη φάση προληπτικός, αφού ενισχύει τους μυς της περιοχής, καθιστώντας τους δυνατούς και ικανούς να φέρουν σε πέρας τις σωματικές ανάγκες που προκύπτουν και σε  ένα πιο προχωρημένο στάδιο όπου υπάρχει εντοπισμένο πρόβλημα, το pilates κατέχει μία θέση στη συνολική θεραπευτική αποκατάσταση του ατόμου.

2. Μυοσκελετικά προβλήματα

α) Αυχενικής μοίρας

auxenasΤο αυχενικό (μυοσκελετικό πρόβλημα του αυχένα) είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι είναι ιδιαιτέρως λεπτοί και τα φορτία που δέχονται καθημερινά είναι πολλά. Κατά συνέπεια δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υπεφέρουν από αυχενικό σύνδρομο.

Η λάθος στάση, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το άγχος, το στρες καθώς και ένας τραυματισμός είναι παράγοντες που επηρεάζουν την φυσιολογική δομή και κινητικότητα,της,αυχενικής,μοίρας. Μέρικά από τα συμπτώματα είναι οι συχνοί πονοκεφάλοι, ο πόνος και η δυσκαμψία του αυχένα, μουδιασμά των άνω άκρων, κτλ.

Η μέθοδος pilates είναι ίσως η μόνη που «ασχολείται» τόσο πολύ με την περιοχή του, αυχένα, αρχικά. προληπτικά, και, μετέπειτα, θεραπευτικά, προσφέροντας, μας ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας και κατ’ επέκταση την μείωση των συμπτωμάτων.

 

Β) Θωρακικής μοίρας

mesiΟ Joseph Pilates είπε “You’re only as old as your spine” η αλλιώς είσαι μόνο τόσο γέρος όσο γέρικη είναι η σπονδυλική σου στήλη. Η υγεία μας εξαρτάται άμεσα από την σπονδυλική στήλη. Μέσα απο την σπονδυλική στήλη διέρχεται ο νωτιαίος μυελός ο οποίος γεμάτος νεύρα, λειτουργεί ως δίκτυο επικοινωνίας μεταδίδοντας τα μηνύματα από τον εγκέφαλο προς όλο το σώμα και αντίστροφα. Οι σπόνδυλοι και γενικά η σπονδυλική στήλη είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να προστατεύει αυτό το τόσο ζωτικό τμήμα του οργανισμού. Όμως, με την πάροδο της ηλικίας, σε συνδυασμό με τυχόν κακώσεις και επιβαρύνσεις, επέρχεται μια σταδιακή αλλοίωση των δομικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να επηρεάσει την καλή λειτουργία αυτής καθώς και των νεύρων που διέρχονται από το νωτιαίο μυελό . Πίεση, παρενόχληση ή τραυματισμός των νεύρων, που προκύπτουν από τις σπονδυλικές δυσλειτουργίες, μπορούν εκτός από πόνους να διαταράξουν γενικά την υγεία, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού για αυτο-ίαση και ευεξία.

Συχνές παθήσεις που προκαλούνται στην σπονδυλική στήλη προέρχονται από παραμορφώσεις όπως η σκολίωση και ορίζεται ως η παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης η οποία έχει αποτέλεσμα την συστροφή των σπονδύλων. Τις περισσότερες φορές μπορεί να συνοδεύεται με κύφωση ή λόρδωση στην σπονδυλική στήλη. Τα αίτια της σκολίωσις αν και δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί θα λέγαμε ότι η κληρονομική προδιάθεση κατέχει τον εξέχοντα ρόλο.

Επίσης πολύ συχνά τραυματισμοί η οι αλλοιώσεις στους μεσοσπονδύλιους δίσκους επιφέρουν κοίλες μεσοσπονδύλιων δίσκων κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα αλλά και τις λοιπές μοίρες της σπονδυλικής στήλης, και είναι η πιο συχνή αιτία πόνου τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα.

Η άσκηση αποτελεί βασική προϋπόθεση στη συνολική θεραπευτική αποκατάσταση του ατόμου. Ειδικότερα, η μέθοδος Pilates ανακουφίζει από τα συμπτώματα του πόνου και υποστηρίζει την σωστή στάση ενισχύοντας την μυϊκή ενδυνάμωση της πλάτης (ραχιαίοι, πλάγιοι) ώστε το σώμα να είναι περισσότερο ευλύγιστο και δυνατό με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή.

3)Μυοσκελετικά προβλήματα  Γόνατου Ισχίου

isxioΤα γόνατα στηρίζουν το σωματικό μας βάρος όταν στεκόμαστε όρθιοι ή κινούμαστε, και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρόφηση των κραδασμών και συμμετέχουν ενεργητικά σε κάθε κίνηση των ποδιών: βάδισμα, ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, τρέξιμο, άλμα, κολύμπι.Τα συνήθη προβλήματα είναι:

Μηνίσκος: Πιο συχνές είναι οι κακώσεις και οι ρήξεις στο έσω μηνίσκο από βίαιες κινήσεις, ανώμαλο γύρισμα της κνήμης ή από απευθείας χτύπημα στο Τενοντίτιδα πρόκειται για φλεγμονή στον τένοντα που συνοδεύεται από τοπική αύξηση της θερμοκρασίας και περιορισμό των κινήσεων. Χονδροπάθεια είναι συχνότερη στις γυναίκες, ειδικά στις έφηβες και στις υπέρβαρες, προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση με μεγάλο φορτίο. Κακώσεις και ρήξεις συνδέσμων, συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενασχόλησης με κάποιο σπορ ή σε κάποια έντονη δραστηριότητα και για αυτό είναι περισσότερο συχνές στα άτομα που γυμνάζονται. Σε όλες τις κακώσεις του γονάτου και μετά την την ιατρική επέμβαση , απαιτείται ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης της μυϊκής δύναμης και της ελαστικότητας και σε αυτές τις περιπτώσεις η  μέθοδος pilates  κατέχει μία θέση στη συνολική θεραπευτική αποκατάσταση του ατόμου.

4) Μυοσκελετικά προβλήματα, ποδοκνημικης, πέλματος

pelmaΠροβλήματα εμβιομηχανικής του οπίσθιου άκρου πόδα
Οι παρεκκλίσεις της θέσεως του οπίσθιου άκρου πόδα (ραιβότητα πτέρνας) όπως και του γενικότερου άκρου πόδα (πχ υπερπρηνισμός – πλατυποδία) μπορούν να οδηγήσουν με την πάροδο του χρόνου σε διαταραχές της λειτουργίας του γόνατος. Ανελαστικότητα μυοτενόντιων στοιχείων (λαγονοκνημιαίας ταινίας, οπισθίων μηριαίων μυών). Σύνδρομο γόνατος – σπονδυλικής στήλης

Ασθενείς με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος χαρακτηρίζονται σε υψηλό ποσοστό με μείωση της πρόσθιας κλίσης της λεκάνης (ιερού οστού) και της οσφυϊκής λόρδωσης. Η έκλυση – αφορμή για την εμφάνιση του ΣΕΠ μπορεί να είναι συνήθως ο συνδυασμός της αυξημένης φορτίσεως του γόνατος, της μη σωστής ευθυγράμμισης της επιγονατίδας και της ελλιπούς στηρίξεως από τις αρμόδιες μυϊκές ομάδες.  Η μέθοδος Pilates συμβάλλει στο σωστό πάτημα του πέλματος που είναι απαραίτητο  στην βελτίωση της κινητικότητας της επιγονατίδας, στην  ελαστικότητα των μυϊκών ομάδων, και στην διόρθωση βελτίωση της λειτουργίας άλλων γειτονικών αρθρώσεων που επηρεάζουν την επιγονατιδομηριαία άρθρωση και όχι μόνο.

Αναλυτικο Πρόγραμμα Rehab Pilates Training 2017 

R.P.T - Μυοσκελετικά προβλήματα στην Οσφύ
   1ο Σαββατοκυριακο  21 – 22 Ιανουαρίου 2017
   2ο Σαββατοκυριακο  18 – 19 Φεβρουαριου 2017 
  09:00 - 17:00

R.P.T - Μυοσκελετικά προβλήματα Αυχενικής Θωρακικής μοίρας 
   Σαββατοκυριακο  18 – 19 Μαρτίου 2017
   09:00 - 17:00

R.P.T - Μυοσκελετικά προβλήματα Γόνατου Ισχίου  
   Σαββατοκυριακο  6 – 7 Μαίου 2017
   09:00 - 17:00

R.P.T - Μυοσκελετικά προβλήματα Ποδοκνημικής-Πέλματος
   Σαββατοκυριακο  17 – 18 Ιουνίου 2017  
   09:00 - 17:00 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και ανέρχεται στα 20 άτομα για αυτό  θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Το κόστος κάθε διήμερου σεμιναρίου είναι 200 ευρώ.
Προεγγραφές 20 ημέρες πριν το σεμινάριο : 180 Ευρώ.

Με την αποπληρωμή εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο.

Η συμμετοχή οριστικοποιείται με την κατάθεση των προαναφερθέντων ποσών σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:
Eurobank IBAN NUMBER: GR 5002601110000230100957796   
ALPHA BANK IBAN NUMBER: GR 57 0140 9700 9700 0210 1063 681

Δικαιούχος: Πολίτης Λουκάς

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικοθεραπευτές γυμναστές και άλλοι επαγγελματίες υγείας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί έντυπο υλικό και βεβαίωση συμμετοχής.
Επικοινωνία
www.pilatesorgana.gr
Πολίτης Λουκάς 210 8644977 & 6945 441959
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. & This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και λεπτομέρεια χρειάζεστε.
Ευχαριστούμε για την προτίμηση σας.